17 Aralık 2019 Salı

Lübnan protestoları: Video Beyrut'ta yeni çatışmalara yol açtı



AFP

Resim yazısı

Shia gençleri, arabaları ateşe verir ve polise taş ve havai fişek atarlar.
Paykwik Şii Müslüman erkekler, gece boyunca Lübnan’ın başkentinde polisle çarpıştı, gösterdikleri gibi dini rakamlara hakaret ettiği iddia edilen bir video ortaya çıktı.

Bildirildiğine göre, Hizbullah ve Amal hareketlerinin destekçisi olan gençler, arabaları ateşe verdiler ve taş attılar ve polisleri dağıtmak için göz yaşartıcı gaz ve su topu kullanan polis havai fişekleri.

Beyrut’ta üst üste üçüncü şiddet gecesi yaşandı.

Polisle çatışan hükümet karşıtı göstericiler Cumartesi ve Pazar günleri.

Siyasi sistemin tam olarak elden geçirilmesini talep eden protestolar Ekim ayında başladığından bu yana görülen en şiddetli şiddet olaylarında onlarca insan yaralandı.

BM Lübnan elçisi, güvenlik personeli tarafından aşırı güç kullanılması iddiasıyla ilgili soruşturma yapılması için Pazartesi günü çağrıda bulundu ve daha fazla isis “provokasyonlar için verimli bir zemin yaratacaktır”.

Hayatta kalabilmek için gücün çalınması

Lübnan nasıl bu kadar derin bir krize girdi?

sesler ve protestoların yüzleri

En son şiddet, Cumhurbaşkanı Michel Aoun’un Perşembe gününe kadar başbakanlık görevinde bulunacak olan parlamento bloklarıyla resmi istişareleri geciktirmesinden birkaç saat sonra geldi.

Saad Hariri yedi istifa etti protestolara cevap olarak haftalar önce, ancak bir değiştirme konulu müzakerelerin kilitlenmesi engellendi.

Resim yazısı

Pazartesi günü çıkan çatışmalar yeni bir başbakan ile yapılan istişareler sonrasında tekrar ertelendi. />
Geçtiğimiz ay kararını vermesine rağmen tek aday olarak kabul edilen Hariri, ertelemeyi "büyük bir Hıristiyan bloğu yer almadan aday göstermekten" kaçınmasını istedi, dedi

Maronit Hristiyan Lübnan Kuvvetleri (LF) partisinin, Letonya'da Sünni Müslümanlara gitmesi gereken Bay Hariri'yi veya başkasını aday göstermeyi reddettiği bildirildi. banon'un karmaşık itiraflı güç paylaşım sistemi.

Diğer Hristiyan gruplar, Hariri'nin bir teknokrat kabine tayin etme planına itiraz ettiler. Aoun'un Özgür Vatansever Hareketi (FPM), kabinesinin müttefiki Hizbullah’ın yaptığı gibi politikacıları da içermesi konusunda ısrar etti.

Hükümet karşıtı protestocular, iktidardaki seçkinlerin bir parçası olduğu için Hariri’nin yeniden atanmasını reddettiklerini söylüyor. bu durum zor bir ekonomi, yükselen fiyatlar, yüksek işsizlik oranı, kamu hizmetlerinin yetersizliği ve yaygın yolsuzlukla mücadele etmeyi başaramadı. Bağımsız, mezhep sahibi olmayan bir hükümetin kurulmasını istiyorlar.

Medya yazısı

BBC’nin Jeremy Bowen’i, insanların neden Lübnan, İran ve Irak’ta sokağa çıktıklarını soruyor.

Polis memurları ile çatışmanın yanı sıra, Pazartesi gecesi Beyrut'ta sokaklara çıkan Şii gençleri, hükümet karşıtı protestocuların kamp kurduğu bir meydanda güvenlik kordonunu kırmaya çalıştı. >
Hizbullah ve Amal taraftarları da saldırdı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder